Geschiedenis van de Borg

De trots van Lellens

Als je aan de inwoners van Lellens vraagt wat ze de mooiste plek in Lellens vinden, roepen de meesten: de voormalige borg! Maar waar heeft die borg gestaan?

Ik loop langs de imposante oprijlaan met aan weerszijden bomen. Zo’n fraaie laan zie je niet vaak meer en ik heb het vermoeden dat hier misschien de voormalige borg heeft gestaan. Aan het eind van de oprijlaan zie ik een forse boerderij. Ik loop er heen en ben benieuwd of de eigenaar me meer kan vertellen over dit rijke verleden.

Ik maak kennis met Henk Kooistra. Hij woont samen met zijn gezin in de boerderij aan het einde van de boomrijke allee. Hij vertelt me dat zijn boerderij het voormalige schathuis is van de vroegere borg, de veestal die bij de borg hoorde. Hier stonden ooit paarden en koetsen. De hoge plafonds laten dit nog goed zien. Henk Kooistra kan me alles vertellen over
de borg. Hij blijkt een afstammeling te zien van een voormalig koetsier van de laatste borgheer.

Bron: https://www.kastelen.nl/kasteel-beeldbank.php?id=420

De borg heette ooit ‘Huis te Lellens’ en is eind vijftiende eeuw gebouwd. De eerste bewoner van de borg is Eltet to Lellens. Als lid van de Ommelander landadel klimt hij op tot burgemeester van de stad Groningen (1526- 1554). De borg heeft eeuwen lang in Lellens gestaan en wisselt vaak van eigenaar.

Bij de borg hoort ook een groot stuk land, het al genoemde schathuis, de oprijlaan, een grote tuin en een gracht. In 1897 is de borg gesloopt
in opdracht van de familie Wijchgel. De kosten voor het onderhoud werden namelijk te hoog.

Bron: https://www.kastelen.nl/kasteel-beeldbank.php?id=420

Alleen de oprijlaan, schathuis en de gracht blijven over. Na verloop van tijd wordt ook de gracht gedempt.

Bron: Sterke Verhalen van Groninger Dorpen van Lisette Wiersema (2012)

Bron: beeldbankgroningen.nl

Er zijn veel foto’s te vinden op beeldbankgroningen.nl.